łosoś

Łosoś w różnych odmianach

Coraz częściej na polskich stołach pojawia się łosoś. Jest to niezwykle popularna ryba, która ma duże wartości odżywcze. Warto jednak w taki sposób skomponować swoje codzienne menu, by ryby gościły na stołach znacznie częściej niż tylko raz w tygodniu. To idealna recepta na zdrowie i sprawność umysłową. Jeśli jesteśmy sympatykami łososia, również można go spożywać na wiele ciekawych sposobów. Wystarczy tylko zdecydować się na bardziej kreatywne gotowanie.
Dobrym rozwiązaniem jest stworzenie zrazów czy kieszonek z łososia wędzonego. W formie nadzienia można wykorzystać pokrojone drobno pieczarki, które należy lekko podsmażyć z cebulą, dodać odrobinę sosu czy przecieru pomidorowego i przyprawić do smaku. Następnie zawijamy całość w łososia. Najlepiej danie podawać z ryżem jaśminowym albo brązowym. Można także do tego zapiec plastry bakłażanów, by przygotować bardziej wyrafinowane danie. Taką potrawę można spożywać na ciepło, ale także na zimno. Jeśli przygotujemy mniejsze porcje, będzie to nie tylko wspaniały obiad, ale także ciekawa przekąska.

łosośJeśli jesteśmy miłośnikami łososia, warto także kupić gotowe wędzone plastry, które idealnie nadają się na kanapki na śniadanie, można podać je w jajku gotowanym na miękko, a także dodać do omletu czy wiosennej sałatki. Warto także spróbować jak smakuje kuchnia japońska i rozsmakować się w sushi, w którym łosoś podawany jest w formie surowej. Takie danie to uczta dla podniebienia i ciekawe urozmaicenie codziennego menu, więc zawsze warto spróbować. Jeśli jesteśmy z kolei miłośnikami klasycznych rozwiązań, to łososia można zapiec w specjalnej folii czy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy wtedy jedynie odrobinę przypraw i kawałek masła. Danie będzie pyszne, nie można tylko zapomnieć o plasterku cytryny do smaku.

Łososiowe tortille to także wspaniały pomysł na przekąski, idealnie sprawdzają się chociażby na przyjęciach. Wystarczy wymieszać kawałki wędzonego łososia z serkiem śmietankowym i posmarować tortille, a następnie zwinąć. Kolejnym krokiem jest krojenie placków na niewielkie roladki. Całość prezentuje się doskonale i smakuje wyśmienicie.

About admin