pizza

Najstarsza pizzeria na świecie

Najstarsza pizzeria znajduje się nie gdzie indziej a w Neapolu, czyli w mieście, w którym królowa Małgorzata spróbowała pizzy i tak jej zasmakowała, że danie to zostało nazwane na cześć królowej a my do dzisiaj zajadamy się pyszną margheritą z serem i ziołami. Jest to najbardziej znany rodzaj pizzy i najbardziej klasyczny. Właściciele pierwszej pizzeri sprzedawali na początku placki na ulicy, a dopiero w roku 1830 otwarto lokal, w którym można było usiąść i zasmakować tej nowoczesnej wtedy potrawy. Nikt jeszcze wówczas nie sądził, że pizza stanie się tak popularna i tak niezastąpiona. Pizzeria ta nosiła nazwę Antica Pizzera Port Alba i co najważniejsze nosi ją do dnia dzisiaj.

Gdzie pizza smakuje najlepiej?

pizzeriaPrawdziwi fani pizzy mogą więc bez problemu udać się do Neapolu i zasmakować pizzy w miejscu gdzie się to wszystko zaczęło – spróbować tam najbardziej klasycznej pizzy i poczuć się jak sama królowa która spróbowała tam po raz pierwszy pizzy. Ci, którzy odwiedzili już ten lokal wiedzą, że ciasto, które tam wyrabiają, ma całkowicie oryginalny smak i nigdzie na świecie nie można zjeść równie dobrej i aromatycznej pizzy. Otwarcie pizzeri we Włoszech jest niezwykle trudne, bo trzeba mieć przede wszystkim kucharza, który zna oryginalny, nieznany innym przepis na pizzę, tak, aby zachwycać klientów i ich przyciągać do siebie. W innych krajach jest to łatwiejsze, bo tylko Włosi są tacy uwrażliwieni jeśli chodzi o to popularne danie. A jeśli rodowity Włoch zje naszą, polską pizzę to zdecydowanie stwierdzi, że to co my pizzą nazywamy, nią nie jest.

Tradycyjna kuchnia

Coraz częściej jednak w kraju otwierają się pizzerie na wzór tych z Włoch. Odchodzi się od pizzerii w których tradycyjne piece są zastępowane elektrycznymi – piecami które mają produkować dużo, a nie zawsze w wysokiej jakości. Dlatego tak właśnie bywa, że włosi nie zawsze są zachwyceni polską pizzą. Na szczęście coraz częściej nowo otwarte pizzerie decydują się na zrezygnowanie z pie ów elektrycznych i zastąpienie ich tradycyjnymi piecami do pizzy – opalanymi drewnem. Takie piece są nie tylko dużo lepsze do wypiekania pizzy, ale przede wszystkim nadają miejscu niezwykłego klimatu. Zapach palącego się drewna z dodanymi przyprawami jest niezwykle aromatyczny i skutecznie przyciąga uwagę. Dodatkowo, jeżeli piec jest umieszczony w widocznym miejscu, sam gość ma możliwość sprawdzenia jak jego pizza się piecze. Historia pizzy sięga bardzo dalekich i odległych czasów, jednakże niepowtarzalny smak najstarszej z niej – margherity – pozostaje niezmieniony od lat i pozostanie taki już zawsze.

About admin